Mälardalens segelflygcenter

Lär dig flyga

Att lära sig segelflyga i Eskilstuna Flygklubb

img_1378 Klubben utbildar årligen flera segelflygare. Klubben är en av landets största och normalt kan vi erbjuda två eller tre grundkurser per år.  Dessa intensivkurser är två veckor långa och ger dig en halv segelflygutbildning vardera. Du behöver alltså gå två intensivkurser för att ta  ett certifikat.

Teoriutbildning sker parallellt med flygutbildningen. Flygutbildningen sker efter en fastställd utbildningsplan, likadan för alla klubbar.

Vi skolar med moderna plastflygplan. Mer info kontakta skolchef epost: c-sel@efk.nu

Hur går det till?
Teoriutbildning, Segelflygutbildning, Fortsatt flygutbildning och vad krävs?
Teoriutbildning
Teoriutbildningen sker som lektioner, då du sitter på ’skolbänken’. Du ska lära dig, t.ex. luftfartsbestämmelser, flygplanlära, flyglära, flygfysiologi och inte minst meteorologi. Dessutom skall du ta radiotelefonicertifikat. Dessa lektioner tar ca 30 timmar och sker i anslutning till de övningar du gör i flygplanet. När allt är klart gör du ett prov, där du visar att du kan allt. Radiotelefonicertifikatet har en egen examiniering.
Segelflygutbildning

Du får ofta börja med att tillsammans med en lärare flyga vår motorseglare, ett segelflygplan med motor. Här får du, med motorn avslagen, göra de allra första starterna och lära dig att hålla farten, flyga rakt fram och svänga åt båda hållen. Det låter enkelt, men är faktiskt ganska svårt till att börja med.

ASK21 SE-UMPDärefter flyger du ASK-21,ett modernt skolflygplan helt i plast. Många klubbar skolar fortfarande med gamla träflygplan från 50-talet. Här flyger du med lärare, och lär dig flygbogsera efter ett motorflygplan. Det är på det viset vi startat när vi inte har någon motor. Det är också i ASK 21:an du gör din första ensamflygning.

Ett av våra bogserflygplan, en Piper Pawnee

Ett av våra bogserflygplan, en Piper Pawnee

Dessutom finslipar läraren din flygförmåga, och lär dig landa på fältet på rätt ställe. Efter ca ett tjugotal starter, när läraren anser att du är ’mogen’ får du för första gången flyga själv utan en tjatig lärare i baksits. Vilket ögonblick!

Nu är du klar med ditt certifikat! Så snart du fått det från ’Luftis’ får du flyga på egen hand i fältets närhet. Och du får, med större erfarenhet i ryggen, flyga in dig på andra flygplantyper, t.ex. ASW27b som är ett avancerat tävlingsflygplan.

ASW27b, modernt tävlingsflygplan

ASW27b, modernt tävlingsflygplan

Men så småningom växer flygaptiten och då kan du gå igenom …..

Fortsatt flygutbildning

Med en sträckflygningskurs bakom dig får du göra distansflygningar och deltaga i segelflygtävlingar.

I AVA-kurser lär du dig flyga avancerat med segelflygplan, dvs. att göra looping, roll och flera andra häftiga manövrar.

Du kan också lära dig att flyga IMC i moln där du inte har någon sikt utan förlitar dig helt på flygplanets instrument.

Vad krävs

Du skall gå igenom en läkarundersökning hos en flygläkare för att få bekräftat att du inte lider av några problem som kan göra dig olämplig som pilot, och du skall få ett lämplighetsintyg från polisen. Dessutom skall du ha fyllt 15 år (men du måste fylla 16 år innan du får ut ditt certifikat). Uppåt finns det ingen gräns så länge man klarar läkarundersökningen.