Mälardalens segelflygcenter

Presentkortsflygning & Prova på Kurs

p1010024Vi kan erbjuda följande alternativ:

Presentkortsflygningar – Du har fått ett presentkort t ex i födelsedagspresent och vill nu komma och flyga. Det kan även vara fråga om att boka en flygning vid en bestämd tidpunkt i samband med möhippor/svensexor eller något annat som förtjänar ett minne för livet.

Prova på Kurs – Om du funderar på om segelflyg är något för dig och vill före anmälan till en kurs prova på hur det känns, rekommenderar vi en kort kurs med 2 starter.

Du kan använda e-post för att få kontakt med klubben. Adressen är då provlektion(at)eskilstunaflygklubb.se

För att få svar på en del vanliga frågor kan du fortsätta läsa på denna sida där vi samlat den viktigaste informationen.

Vanliga frågor inför en segelflygstart:

Vem kan flyga? Du ska vara minst 140 cm lång. Man behöver inte kunna något om segelflyg innan man kommer till oss, men man bör känna sig fullt frisk. Dessutom bör man vilja flyga med ett segelflygplan. Man bör väga mellan 50 till 120 kilo. Handikapp är oftast inget hinder, men det måste diskuteras / arrangeras tillsammans med den lärare som genomför flygningen. Samma gäller om man ligger i gränsområdet för vikten
Hur går det till? Du kommer att sitta längst fram i cockpit med en erfaren instruktör bakom dig. Före start får du en genomgång av alla säkerhetsrutiner och en beskrivning av flygplanets instrument och roder. Det är din instruktör som flyger, men du kan följa med i roderrörelserna och känna den speciella känslan av att flyga. Genomgången tar ca 10 – 15 minuter, och därefter är det dags för start.Segelflygplanet bogseras upp till ca 600 – 800 meters höjd av ett motorflygplan. Efter urkoppling börjar din flygtur som pågår ca 20 – 30 minuter. Det enda du hör är ett svagt vindbrus, och du kan tala med läraren i vanlig samtalston. Har du tur med vädret kanske ni kan pröva på att flyga i termik – segelflyplanets ”motor”. Landningen sker genom en normal inflygning och är helt odramatisk. Hastigheten under hela flygningen är ca 90 – 120 km/tim och du kan följa med på de instrument som finns i cockpit.
Hur lång tid tar flygningen? Man är som regel klar en timme efter bokad tid. Genomgången före flygning tar ca 10 – 15 minuter, och själva flygningen ca 20– 30 minuter.
Väder och vind? Vid kraftig vind, regn eller låga moln bör man skjuta upp sin flygning. Det går att flyga, men det är inte lika roligt som vid vackert väder. Är det inte flygväder så hör vi av oss.
När? Presentkortsflygning, prova på kurser flyger vi från maj till september. Presentkort flyger vi på lördagar under den perioden mellan 11.00-15.00. Prova på kurser kan fördelas över både lördag och söndag.
Var? På Ekeby flygfält ca 5 km väster om Eskilstuna centrum. Följ gamla Västeråsvägen från Eskilstuna. Ca 500 meter efter rondellen vid OBS Parken finns det skyltat ”Ekeby flygfält” åt höger. Anmäl dig vid startplatsen.
Bokning? Skicka e-post till provlektion@eskilstunaflygklubb.se och beställ ett presentkort eller boka tid för flygningen.
Pris? Kostnaden för  presentkort är 1900 kr och betalar du genom Swish 123 457 59 16
Kläder? Fritidskläder och gärna gymnastikskor eller motsvarande. Ta på en tröja om det är svalt i luften. För tjejer gäller hellre långbyxor än kjol.
Överraskning? Kontakt hålls endast med beställaren efter bokning. På så sätt kan flygningen hållas hemlig för den som fått presentkortet.